[O1] Przyszła pora na wymianę dwumasy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pitiae
    Ambiente
    • 2009
    • 167

mamaj12, witaj
    Wspieram Polskie Towarzystwo Walki z Mukowiscydozą - www.ptwm.pl
  • adamo64
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2008
    • 177

Witam wszystkich serdecznie. W moim szkodniku przyszła pora na dwumasę (już bardzo rzuca na luzie , podczas odpalania i gaszenia tłucze się )
    Mój mechanik sugeruje założenie kompletu koło + sprzęgło bez dwumasy (zwykłe) .Mówi przy tym że robił już wiele takich operacji w Octavii i wszystko jest OK.
    Przyznam szczerze że trochę się tego obawiam ,a z drugiej strony za taką wymianą przemawia motyw ekonomiczny -autko zdecydowanie dłużej pojeździ na takim komplecie.
    Tak więc proszę Was o opinie i sugestie co założyć ,gdzie kupić w dobrej cenie itd. :roll:

Komentarz

• szpal
      Drive
      • 2005
      • 88

Na allegro niewielka różnica w cenie.
      Skoro autor (producent) zamontował dwumasę, to widocznie jest ona potrzebna- chyba nie pakował by się bezpodstawnie w dodatkowe koszty.
      Nie mam doświadczenia ze sztywnym kołem.
      Jak wymieniałem dwumase Luka to też założyłem dwumase Luka- nie eksperymentowałem ze sztywnym kołem.
      Może ktoś z forumowiczów podzieli się informacjami jak się sprawuje sztywne koło zamontowane w miejsce dwumasowego?
      Przy okazji wymiany kompletnej dwumasy proponuje wymienić łożysko wyciskowe i dokładnie sprawdzić stan łapy wyciskowej (ewentualne początki pękania)- jest to tańsze niż za pare tyś. km znowu wyjmować skrzynie.
      Wymienisz wszystko i masz spokój na kolejne 250 tyś km- czyli prawdopodobnie wcześniej sprzedasz auto niż znowu padnie dwumasa.
      Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

adamo64, Mój mechanik zaproponował mi zamontowanie sprzęgła Valeo bez dwumasy.Totalna porażka,wytrzymałem kilka m-cy i wymieniłem ponownie na Sachsa z kołem dwumasowym.Nie polecam takiego rozwiązania.Podobno w mocno kręconych TDI stosuje się sprzęgło VR6,bez koła dwumasowego,ale to już inna bajka.

Oczywiście nowe łożysko i łapa to standard.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Jak porownuje 1Z-ta z jednomasa oraz AHF-a z dwumasa, to dla mnie jedyna roznica to jest jak dziala sprzeglo przy ruszaniu. W 1Z jest troche twardsze i bierze 'ostrzej' - trzeba sie nauczyc oraz przyzwyczaic. Potem nie robi to juz zadnej roznicy. Wiecej roznic z jazdy nie widze, na wolnych obrotach auto zachowuje sie wg mnie tak samo.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Krzycho-63
            Rider
            • 2007
            • 628
            • Superb II (3T4)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Maicroft
            Jak porownuje 1Z-ta z jednomasa oraz AHF-a z dwumasa, to dla mnie jedyna roznica to jest jak dziala sprzeglo przy ruszaniu. W 1Z jest troche twardsze i bierze 'ostrzej' - trzeba sie nauczyc oraz przyzwyczaic. Potem nie robi to juz zadnej roznicy. Wiecej roznic z jazdy nie widze, na wolnych obrotach auto zachowuje sie wg mnie tak samo.
            Według mnie też,choć ze schematu wynika inaczej.
            Załączone pliki
            Skoda Superb II Ambition
            2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

To by sie zgadzalo, ale potem juz w trakcie jazdy nie czuc, wlasnie tych drgan, bo bieg zmienia sie z mniejszym obciazeniem, bo auto juz jedzie.

No i ta cena 350zl zamiast 1600zl. VW poszedl za komfortem stad takie wynalazki, zreszta tak jak inni producenci.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• adamo64
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2008
                • 177

No właśnie że cena jest nie dużo niższa (dwumasa 1600,a zwykłe 1200).Tak że dalej się zastanawiam i jadę do mechanika podyskutować z nim na ten temat. :roll:

Komentarz

• turbojajko
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 168

Zamieszczone przez szpal
                  Wymienisz wszystko i masz spokój na kolejne 250 tyś km- czyli prawdopodobnie wcześniej sprzedasz auto niż znowu padnie dwumasa.
                  Sorki moze nie na temat ... Dwumasa wg Ciebie powinna wystarczyc na 250 tys ?
                  Pytam gdyz mam O1 ,ktora ma 150 tys , co prawda nic nie szarpie na biegu jalowym , ale troche trzesie przy odpalaniu. Stawialem na kat wtrysku lub filtr paliwa. Po przeczytaniu wszystkiego wyzej zaczynam sie zastanawiac ...
                  miauuuuuuuuuuu!
                  O1 SLX

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

adamo64, Sprzeglo z lozyskiem mozna kupic w dosc przystepnej cenie ~300zl. Do tego potrzebne nam jest kolo jednomasowe, ktorego raczej nie ma sensu kupowac nowego, a uzywki pasuja z wiekszosci mocnych silnikow benzynowych w starszych budach. Kilka osob tu na forum wymienialo i cala operacja nie kosztowala wiecej jak 600-700zl z wymiana.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• adamo64
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 177

Tak więc postanowiłem wymienić na dwumasę (od Łukasza ) Sachsa i nie dałem się namówić mechanikowi na tą jednomasę.Dzięki wszystkim za pomoc i rady .Pozdrawiam :wink:

Komentarz

• paf
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3140

Zamieszczone przez adamo64
                        Tak więc postanowiłem wymienić na dwumasę (od Łukasza ) Sachsa i nie dałem się namówić mechanikowi na tą jednomasę.Dzięki wszystkim za pomoc i rady .Pozdrawiam :wink:
                        adamo64, i bardzo dobrze - daj znać jak się wszystko zamontuje

a potem pojaw się na spocie w czwartek najbliższy :lol:

Komentarz

Pracuję...